2 Temmuz 2012 Pazartesi

semih gümüş - modernizm postmodernizm


türk edebiyatının yetkin ve usta eleştirmenlerinden semih gümüş'ün kitabı modernizm ve postmodernizm: edebiyatın dünü ve yarını kitabı, genel bir modernite, modernizm, postmodernizm tanımlarından sonra, türk edebiyatının bu kavramlarla olan tecrübesini sorgulayan bir kitaptır.
yazar semih gümüş , "türk edebiyatı modernizmini tamamlayamadan postmodernizme geçiş yaptı" tesbitiyle kitabını özetler niteliktedir.

kitaptan notlar:
*modernizm türkiye'de 1950'li yıllarda ortaya çıkmıştır.
*postmodernizm türkiye'de 1980'li yıllarda ortaya çıkmıştır ve kendini şiirden çok düzyazılarda özellikle de roman türünde göstermiştir
*türkiye'de modernizmin başladığı yıllar olarak 1950'lı yıllar sayılmalıdır. seçimlerde demokrat parti milli şef ismet inönü'yü devirmiş ve türk demokrasi hayatında önemli bir dönüm noktası olmuştur. sanatta, edebiyatta, toplumsal hayatta  genel bir rahatlama ve özgürlük havası meydana gelmiş,  yeni ve özgür ifadeler, yeni yazım teknikleri görülmeye başlanmış, kültürel açılımlar hız kazanmıştır.
*türkiye'deki modernizm cereyanı yahya kemal, nazım hikmet, ahmed hamdi tanpınar, yusuf atılgan ve vus'at o. bener çizgisinde devam eder.
*dünyadaki modernist yazarlar james joyce, virginia woolf, kafka,  musil,  faulkner ve becket sayılabilir.
*arkaik dil şiire, çağdaş, modern dil ise düzyazıya aittir.
*çağdaş türk şiirinin ilk büyük şairi yahya kemal sayılmalıdır. eski biçimler içerisinde yeni bir şiir dili meydana getirmiştir.
*türk eleştiri dünyasında ilk akla gelen eleştirmen nurullah ataç, ikincisi ise fethi naci'dir
*cumhuriyet dönemi yazın geleneğinde okunması gereken yazarlar; tanpınar, nahit sırrı orik, abdulhak şinasi hisar ve yaşar kemal'dir.
*orhan pamuk'u postmodern romancı olarak ilk tanıtan berna moran'dır. halbuki orhan pamukun ilk romanı "cevdet bey ve oğulları" klasik bir romandır.
*türkiye'de postmodern metinler olarak; ihsan oktay anar, bilge karasu ve hasan ali toptaş sayılabilir.
* türk edebiyatı henüz modernizmini tamamlayamadan postmodernizmle tanışmıştır.
                                                                                               


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder